Χοροί αναλογίων Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου

εικόνα χορών νέα μικρού όγκου 
Η μουσική στη λατρεία της Εκκλησίας κατέχει ειδική και πρωτεύουσα θέση. Εκτός από την καλλιτεχνική και αισθητική αξία της, αποτελεί κληρονομιά της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ως δε προς τα στοιχεία και το ήθος αυτής θεωρείται και αποδεικνύεται, ότι διασώζει τα γνωρίσματα της αρχαίας ελληνικής μουσικής. Γι’ αυτό και ενδεικτικά ονομάζεται Ελληνική Εκκλησιαστική Μουσική και αναγνωρίζεται ως μια εθνική κληρονομιά και ένα πνευματικό κεφάλαιο. Η εκκλησιαστική βυζαντινή μουσική αναδεικνύεται σε θεραπαινίδα της ορθόδοξης θεολογίας και της θρησκευτικής ποίησης αλλά και μέσο διατράνωσης του ορθόδοξου δόγματος ενάντια στις αιρέσεις. 

Αυτή ακριβώς την κληρονομιά προσπαθούμε να διασώσουμε ως χοροί των αναλογίων του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Ελευθερίου Κορδελιού αναγνωρίζοντάς την ως μέσον παιδαγωγίας, ποιητικής και λογοτεχνικής ανάπτυξης και ορθόδοξης διδασκαλίας.

Οι χοροί στελεχώνονται στην ολομέλειά τους από 30 ιεροψάλτες, ποικίλων ηλικιών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων (μαθητές, φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί), που στην πλειονότητά τους είναι σπουδαστές της Ενοριακής Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και έχουν το ίδιο μεράκι, δηλαδή την αγάπη για τη συλλογική μελέτη και καλλιέργεια του πλούτου της βυζαντινής μουσικής και της ψαλτικής τέχνης.

Των χορών ηγείται ο πρωτοψάλτης του ναού κ. Παναγιώτης Γωνιάδης, υπάλληλος κλάδου Πληροφορικής του ΥΠΟΠΑΙΘ, κάτοχος Πτυχίου και Διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής.

Από τη σύστασή τους οι χοροί έχουν κληθεί, πέραν των τοπικών ιερών εκκλησιαστικών πανηγύρεων και τελετών, να παραστούν και να συμμετάσχουν σε ποικίλες εκδηλώσεις και ακολουθίες με εκκλησιαστικό και εθνικό ενδιαφέρον εκτός των συνόρων της ενορίας μας.

Αναλυτικά, τα μέλη των χορών είναι:
 
Δεξιό αναλόγιο
 
Γωνιάδης Παναγιώτης, πρωτοψάλτης
Κουκλιάτης Δημήτριος, α΄ δομέστικος
Αηδονίδης Γεώργιος, μελωδός
Γκολέμης Μιχάλης, ισοκράτης
Κούσιος Αριστείδης, μελωδός
Κουτσιμανής Άγγελος, μελωδός
Μωησίδης Γεώργιος, μελωδός,
Νικολούδης Μιχάλης, ισοκράτης
Ντόρτογλου Παναγιώτης, μελωδός
Ντόρτογλου Ραφαήλ, ισοκράτης
Παπανίκος Δημήτριος, μελωδός
Περπερίδης Κωνσταντίνος, ισοκράτης
Προβατίδης Θεοχάρης, ισοκράτης
Σιδηρόπουλος Δημήτριος, μελωδός
Σπανίδης Δημήτριος, μελωδός
Σταυρίδης Θεόδωρος, μελωδός
Τσιούγκος Ανδρέας, μελωδός
Τσιούγκος Βασίλειος, μελωδός
Φυτάς Ιωάννης, μελωδός
 
Αριστερό αναλόγιο
 
Γάκης Ιωάννης, λαμπαδάριος
Πολατίδης Βασίλειος, β΄ δομέστικος
Εμμανουηλίδης Αντώνιος, μελωδός
Καπτανόπουλος Ιωάννης, ισοκράτης
Κυριακίδης Στέφανος, μελωδός
Νικολαϊδης Αθανάσιος, μελωδός
Τοπούζογλου Χαράλαμπος, ισοκράτης
Τορέντσης Σωτήριος, μελωδός
Τσιούγκος Παναγιώτης, μελωδός
Χατζηκαπλάνης Χρήστος, ισοκράτης
Ψαρόπουλος Φίλιππος, μελωδός
 
Hχητικά αποσπάσματα ακολουθιών
 
Ενιαυτός      Όρθρος      Λειτουργία