Ενοριακή Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

Εικόνα1
Η Ενοριακή Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ελευθερίου-Κορδελιού της Ι. Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως λειτούργησε για πρώτη φορά το διδακτικό έτος 2009-2010, με την εισήγηση και ευλογία του προϊσταμένου του Ι. Ναού πρωτοπρεσβυτέρου κ.κ. Βασιλείου Ταγαράκη.

Τη Σχολή διευθύνει ο κ. Παναγιώτης Γωνιάδης, πρωτοψάλτης του Ι. Ναού. Στη Σχολή επίσης διδάσκουν οι κύριοι Κουτσιμανής Άγγελος, ιδιωτικός υπάλληλος, Τσιούγκος Ανδρέας, φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ., κάτοχος Πτυχίου Βυζαντινής Μουσικής και Τσιούγκος Βασίλειος, φοιτητής του τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ., κάτοχος Πτυχίου Βυζαντινής Μουσικής.  

Σπουδαστές της Σχολής σε αυτά τα 6 χρόνια λειτουργίας της, είναι άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, που προέρχονται από την τοπική αλλά και γειτονικές ενορίες. Κύρια στοχοθεσία και φανέρωση της Σχολής αποτελούν οι χοροί ψαλτών των αναλογίων του Ι. Ναού, που συγκροτούνται επί το πλείστον από τους σπουδαστές της και ψάλλουν τακτικά στις Κυριακάτικες ακολουθίες στον Άγιο Γεώργιο.

Εκτός της διδακτικής δραστηριότητας και για λόγους πρακτικής εξάσκησης τελείται κάθε Σάββατο στις 18:30 ο Αναστάσιμος Εσπερινός με τη συμμετοχή των σπουδαστών και σπουδαστριών της Σχολής στα αναλόγια του Ι. Ναού.   

 
Kατά το διδακτικό έτος 2015-2016 θα λειτουργήσουν οι κάτωθι τάξεις:

Τάξη Α’ (Αρχάριοι – Εισαγωγή στην Παρασημαντική της Ψαλτικής Τέχνης)
Διδάσκων: ο κ. Τσιούγκος Βασίλειος

Τάξη Β1’ (Σύντομο Αναστασιματάριο)
Διδάσκοντες: οι κ. Κουτσιμανής Άγγελος και Τσιούγκος Ανδρέας

Τάξη Β2’ (Αργό Αναστασιματάριο – Οκταηχία)
Διδάσκων: ο κ. Γωνιάδης Παναγιώτης

Τάξη Β2α’ (Αργό Αναστασιματάριο – Διατονικοί ήχοι)
Διδάσκων: ο κ. Γωνιάδης Παναγιώτης

Τάξη Γ’ (Ειρμολόγιο)
Διδάσκων: ο κ. Γωνιάδης Παναγιώτης

Τάξη Δ’ (Παπαδική)
Διδάσκων: ο κ. Γωνιάδης Παναγιώτης

Επίσης, θα λειτουργήσει γυναικείο τμήμα διδασκαλίας ποικίλων τροπαρίων του ενιαυτού (από όλα τα είδη μελοποιίας) με σκοπό την απόδοσή τους μέσα από το μουσικό κείμενο και όχι από στήθους (πρακτικά).
Διδάσκων: ο κ. Γωνιάδης Παναγιώτης

Oι εγγραφές για το τμήμα των αρχαρίων (Τάξη Α') θα πραγματοποιούνται καθ' όλο το μήνα Σεπτέμβριο, καθημερινά στα γραφεία του Ι. Ναού Αγ. Γεωργίου. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2310-761473.

Φοίτηση Δωρεάν